Wat als … je klas nu eens een hippe winkel werd

Of, wat als … je leerkracht nu eens je coach werd, of wat als … spieken (soms) een goede eigenschap was, of wat als … je naast computers ook een heftruck kon besturen, of wat als … snel werken vinden geen probleem was, … . Op 23 april werd aan onze leerlingen en hun ouders het nieuwe leerplan Kantoor, dat ronduit revolutionair is, voorgesteld. Hiervoor hadden wij twee sprekers uitgenodigd. Johan Fouquaert is architect én bezieler van dit nieuwe concept. Als studiegebied-verantwoordelijke van het VVKSO stond hij in 2007 aan de wieg van dit innoverende onderwijsproject dat volgend schooljaar van start gaat op onze school. Onze tweede gastspreker, Bernard De Loof,  is diensthoofd en praktijkdeskundige in het distributiecentrum van Colruyt, in onze regio een toonaangevend bedrijf in logistiek management. Hij heeft de voordelen van de stages en werkplekleren (onder begeleiding van de leerkracht en een bedrijfsmentor, in dat bedrijf bepaalde taken/vaardigheden gaan observeren en/of zelf uitvoeren) benadrukt.

Hilde Bauwens, een van de twee leerkrachten, die de invoering van dit nieuwe leerplan begeleiden in onze school, formuleert het als volgt: “het leerplan is zeker revolutionair te noemen. Zowel voor de leerlingen als voor de leerkrachten zal het een nieuwe uitdaging zijn. De samenwerking met de bedrijfswereld wordt drastisch verhoogd via het werkplekleren”.

Naast het uitgebreide administratieve gedeelte (Word, Excel, Access, PowerPoint, Publisher, Outlook, boekhoud- en voorraadpakket) kunnen de leerlingen in de 3de graad de keuze RETAIL of de keuze LOGISTIEK maken. Afhankelijk van hun keuze zullen de leerlingen in de loop van het 5de en 6de jaar stage lopen in de administratie en de retail of in de administratie en de logistiek.

Op de arbeidsmarkt worden vandaag de dag mensen gevraagd die flexibel zijn en overal inzetbaar. Onze afdeling kantoor zal jongvolwassenen kunnen afleveren die zeker aan deze vraag zullen voldoen.”

[simpleviewer id=137 width=640 height=640]